مهارتافزایی متصدیان احراز و تطبیق
متصدیان احراز و تحویل در صورت احراز شرایط و کسب مهارتهای لازم میتوانند فعالیت احراز و تطبیق را هم انجام دهند. در ادامه به اهم موضوعات مرتبط پرداخته شده است. محتوای ذیل در سه بخش ارائه شده است.
در بخش نخست با تمرکز بر قوانین و نکات مهم در فرایند احراز و تطبیق، تلاش شده است تا چارچوب نظری این فرایند کامل بیان شود.
در بخش دوم فرایند اجرایی این در سامانه و نکات اجرایی مطرح شده است و در بخش پایانی سوالات متداول مطرح شده است
بدیهی است که دسترسی افراد پس از طی کامل مراحل آن تکمیل میشود و صرف مطالعه این صفحه به معنای دریافت امکان انجام فرایند احراز و تطبیق نیست.
فهرست مطالب
قوانین و لزوم اجرای دقیق فرآیند احراز و تطبیق
احراز هویت و شناسایی مشتری در منظر قوانین مبارزه با پولشویی و مبارزه با تروریسم:
باید توجه داشت که احراز هویت دقیق، گام نخست و بسیار مهم در این فرآیند است. قوانین مبارزه با پولشویی و مبارزه با تروریسم، در حوزهها و کسبوکارهای مختلف معنا و متناظر دارد. در حوزه شناسایی و احراز هویت این قانون به صراحت در مورد اهمیت این فرایند صحبت کرده است. منظور از اشخاص مشمول افرادی از قبیل کلیه صاحبان مشاغل غیرمالی و مؤسسات غیرانتفاعی و همچنین اشخاص حقیقی و حقوقی از جمله بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بانکها، مؤسسات مالی و اعتباری، بیمه ها، بیمه مرکزی، صندوق های قرض الحسنه، بنیادها و مؤسسات خیریه، شهرداری ها، صندوقهای بازنشستگی، نهادهای عمومی غیردولتی، تعاونیهای اعتباری، صرافیها، بازار سرمایه (بورسهای اوراق بهادار) و سایر بورسها است.
ماده 50- اشخاص مشمول مکلفند پیش از برقراری هرگونه تعامل کاری، رویههای شناسایی مقتضی را انجام دهند و در مواردی که انجام این رویهها امکانپذیر نیست، برقراری هرگونه تعامل کاری ممنوع است و تخلف محسوب میشود.
تبصره1- ارایه خدمات به ارباب رجوع به منزله تضمین انجام رویههای شناسایی مقتضی ارباب رجوع توسط کارکنان اشخاص مشمول است و مسئولیت وجود هرگونه تخطی در این زمینه بر عهده اشخاص مشمول و کارکنان ذیربط است.
ماده56 قانون مبارزه با پولشویی تاکید دارد:
اشخاص مشمول مکلفند بهمنظور اجرای فرآیند احراز هویت ارباب رجوع، به اخذ اطلاعات هویتی وی و بررسی تطابق این اطلاعات با مدارک شناسایی معتبر اقدام کنند.
نحوه احراز و تطبیق اسناد و مدارک وام ازدواج
الف) ضرورت احراز و افتتاح حساب زوجین
توجه فرمایید که اگر متقاضی وام فرزند یا ازدواج، پیشتر مراحل عضویت در ام رسالت را طی نکرده، ابتدا لازم است این فرآیند را طی نماید. برای مشاهده راهنمای عضویت اینجا کلیک نمایید.)
ب) احراز و تطبیق مدارک متقاضی وام ازدواج
توجه داشته باشید که در هنگام تطبیق مدارک باید اصل شناسنامه ها و کارت ملی زوج و زوجه توامان و اصل عقدنامه ملاحظه شود.
1- مشخصات و اطلاعات فردی زوج و زوجه با حضور هر دونفرشان بررسی گردد
تاریخ وقوع ازدواج و مشخصات همسر در شناسنامه زوجین بررسی گردد .
در زمان تطبیق مدارک؛ هر دو نفر باید در محل، همراه با اصل مدارک شناسایی شامل کارت ملی، شناسنامه و عقدنامه حضور داشته باشند.
عدم وقوع طلاق در شناسنامه زوجین ملاحظه شود.
عدم ثبت فوت در شناسنامه زوجین (کنترل وضعیت حیات)
2-کنترل و تطبیق اطلاعات عقدنامه
دقت داشته باشید که در حال حاضر وام مذکور به زوجین با تاریخ وقوع عقد 01/01/1398 به بعد تعلق میگیرد.
یکسان بودن تاریخ وقوع عقد در شناسنامه و عقدنامه ( ملاک تاریخ وقوع عقد میباشد نه تاریخ ثبت)
در این مرحله تاریخ وقوع عقد در هر دو مدرک شناسایی سند ازدواج و شناسنامه زوجین بایستی برابر باشد و ملاک شمولیت وام این تاریخ است نه تاریخ ثبت در عقد نامه و شناسنامه.عمدتا این تاریخها یکسان میباشند و در موارد خاصی ممکن است این تاریخ متفاوت باشد.
در بارگذاری مدارک وام ازدواج(سند ازدواج تک برگ جدید) ،وضوح شناسه سند قابل اهمیت می باشد،در صفحه هشتم قسمت سایر مدارک باید فقط تصویر اطلاعات بالای عقدنامه های جدید را آپلود نمود.
طبق اطلاعیه 2/242 اگر شخصی سند ازدواج خود را نداشته باشند میتوانند مدرک رونوشت برابر اصل عقدنامه که حاوی کلیه اطلاعات مورد نظر است و ممهور به مهر دفترخانه رسمی ازدواج باشد را ارئه دهند. ( این برگه را باید از دفترخانهای که عقد در آنجا ثبت شده است دریافت کنند)
3-نحوه پرداخت وام ازدواج به اشخاص زیر 18 سال
اگر شخصی پیش از زیر 18 سال ازدواج کرده باشد باید همراه دیگر مدارک حکم رشد و یا سند قیم نامه خود را ارائه دهند.
حکم رشد را به خود شخص ارائه میدهند و باید آن را از دادگاه درخواست داد، با این حکم میتوان همه خدمات بانکی را از جمله افتتاح حساب و دریافت وام را انجام داد.
اگر قوه قضائیه تشخیص رشد ندهد، فرد یک نفر را به عنوان قیم به قوه قضائیه معرفی کند و با این برگه میتواند از خدمات دریافت وام استفاده کنند که این فرد عموما مادر فرزند هست اگر پدر و مادر هر دو در قید حیات نباشند فردی به تشخیص قوه قضائیه مانند عمو و … این حکم را دریافت میکند. در این صورت وام به نام شخص قیم پرداخت میشود.
نکته: پدر و جد پدری قیم قهری فرزند هستند و برای دریافت وام ازدواج قیم نامه نیاز نیست.
نحوه احراز و تطبیق اسناد و مدارک متقاضی وام فرزند
اهم موارد:
- درحال حاضر وام مذکور به فرزندان متولد 01/01/1400 به بعد تعلق میگیرد.
دقت داشه باشید که وام به پدر تعلق میگیرد.
- کنترل تمام صفحات شناسنامه پدر و فرزند
ابتدا باید شناسنامه و کارت ملی پدر بررسی بشوند و بعد از آن شناسنامه فرزند و نام پدر در شناسنامه فرزند بررسی شود.
اگر به هر دلیلی حضانت فرزند با مادر باشد مادر میتواند اقدام به دریافت وامکند .
در این شرایط در کنار بررسی شناسنامه مادر و نام فرزند در آن باید شناسنامه فرزند و نام مادر بررسی شود.
- کنترل صفحه دوم شناسنامه پدر (چندمین فرزند)
- محل تولد پدر و فرزند در محدوده مشخص شده باشد و اعلام شده در سامانه باشد و مغایرتی با اطلاعات ثبتی نداشته باشد. (در مناطق و شهرهایی با نرخ باروری 2.5 به بالا وام فرزند تعلق نمیگیرد)
فرآیند تایید تطبیق مدارک در ام رسالت
بعد از اینکه متقاضی وام ازدواج و یا فرزند در سامانه بانک مرکزی اقدام به ثبت درخواست وام میکند و بانک قرض الحسنه رسالت را بهعنوان بانک عامل انتخاب کند از طرف بانک مرکزی پیامکی برای فرد متقاضی فرستاده میشود مبنی بر اینکه برای تکمیل فرآیند به شعبه مراجعه کنند. از آنجایی که بانک قرض السحنه رسالت بانکی تمام الکترونیک و بدون شعبه است به محض ثبت اطلاعات و دریافت پیامک از طرف بانک مرکزی، از طرف بانک قرض الحسنه رسالت نیز هم پیامکی برای فرد ارسال میشود مبنی بر اینکه با توجه به الکترونیک بودن فرایند احتیاجی به مراجعه به مکان خاصی نیست و برای تکمیل فرآیند کافی است لینک ارسالی در متن پیامک بانک را کلیک نمایند. . لینک، متقاضی را به سامانه ام رسالت و فرآیند تطبیق مدارک راهنمایی میکند.
متصدی احراز و تطبیق برای پذیرش باید ابتدا وارد سامانه ام تی اس شود و سپس گزینه پذیرش تطبیق مدارک را انتخاب کند.
در بخش نقشه میتوانند با مشاهده درخواستها، اقدام به پذیرش کنند. این بخش کاملا شبیه بخش احراز و تحویل کارت میباشد که متصدیان پیش از این با آن آشنا بوده اند.
در این بخش سه نوع لوگو نمایش داده میشود
- تصویر لوگوی بانک قرضالحسنه رسالت که مربوط به درخواست احراز هویت کارت است.
- تصویر دونفر کنار هم که مربوط به درخواست وام ازدواج است.
- تصویر یک کودک که مربوط به درخواستهای وام فرزند است.
با مراجعه متصدی احراز و تطبیق به عضو، گزینه تطبیق را انتخاب میکند و تصویر مدارکی که عضو بارگذاری کرده است را مشاهده میکند و تطبیق را انجام میدهد.
و در نهایت فرم مربوط به اطلاعات وام ازدواج /فرزندآوری را تکمیل و بارگذاری می نماید.
متصدی بایستی کد ارسال شده برای عضو را در سامانه ثبت کند و در انتها متصدی گزینه تطبیق را تایید میکند و فرآیند کامل میشود.
سوالات پرتکرار
پاسخ: هر فرد یک بار میتواند وام ازدواج بگیرد و ربطی به ازدواج چندم ندارد، یعنی اگر در ازدواج اول وام ازدواج دریافت نکرده باشد میتواند در ازدواج دوم درخواست وام ازدواج بدهد.
جواب: فعلا این افراد امکان افتتاح حساب ندارند و در دفاتر واحد اجرایی مقیم بانک قرض الحسنه رسالت افتتاح حساب انجام میشود.
جواب: بله، سامانه تا 50 سال اجازه ثبت درخواست میدهد.
جواب: تنها اگر بعد از تاریخ ثبت درخواست وام ازدواج ، زوج و یا زوجه فوت کند، طرف دیگر میتواند وام خودش را دریافت کند.
جواب: خیر، وام های تکلیفی جزو سقف فردی محاسبه نمی شوند.
جواب: خیر، وام گیرنده پدر و یا مادر هستند و نیازی به افتتاح حساب برای فرزند نیست.
جواب: خیر، برای دریافت وام ازدواج و فرزندآوری نیازی به کارت پایان خدمت و یا معافیت نیست.
جواب: بله امکانش هست اما واریز یا عدم واریز بر عهده تشخیص و تصمیم بانک است.